Агресивна... група, която се разтърсва с екзотични звуци....красиви гласове... Най-добрите моменти се случват, когато [вокалните] хармонии се срещнат с търкалящите се гръмотевици на групата.”

Offbeat Magazine

За Блато Злато:

Блато Злато е женски съвременен фолклорен ансамбъл, изпълняващ динамични и екстатични композиции в стил, който продължава музикалната традиция на югоизточна Европа. С репертоар, който включва вдъхновяващи и подчертано съвременни аранжименти на традиционни български народни песни, както и оригинална музика на български език, мисията на Блато Злато е да свърже слушателите с балканското културно наследство, да предизвика проучване и любопитство към музиката на Балканите и да създаде нова, актуална музика, която обхваща различни култури. Чрез процеса на композициране Blato Zlato взима вдъхновение от почитани фолклорни мотиви и проницателно интегрира актуални теми и настроения, като оригиналните им творби засягат съвременни теми като изменението на климата, психичното здраве и имиграцията. Същевременно остават лоялни към балканските корени, използвайки традиционни техники и фолклорни стилове на разказване. Продължавайки богатата история и традиция, в която композиторът създава нови аранжименти на стари народни песни групата използва и съвременни композиционни техники, за да създаде свежи интерпретации на традиционни песни. По този начин музиката им олицетворява еволюцията на фолклорната музика, която се пресича с имигрантския опит за изграждане на живот в нов свят, като същевременно се запазват културните практики и традиции от предишни светове. 

 

Блато Злато има множество турнета в Съединените щати и Европа, като печели верни международни почитатели.  Групата е била представяна на живо няколко пъти по Българската национална телевизия и радио и е участвала в предавания на Folk Radio UK, NYC Radio Live и Village Voice. През 2019 г. Блато Злато издаде очаквания си втори албум In The Wake, който се класира на 33-то място в класацията на Transglobal World Music Chart 2019-2020 Top 100 Albums, и се появи на фестивални сцени като Lotus World Music Festival, SXSW като 2022 Showcase Artist, French Quarter Festival и New Orleans Jazz and Heritage Festival. През 2023 г. Блато Злато става Showcase Artist на Performing Arts Discovery (PAD) - програма, финансирана от Националния фонд за изкуства (NEA), която създава възможности за турнета в чужбина за американски изпълнители.

In The Wake (2019)

В края на 2019 г. Блато Злато издаде очаквания си втори албум In The Wake. Албумът отдава почит на двойния музикален дом на групата - Ню Орлиънс и България, като включва модерни интерпретации на балкански фолклорни традиции, както и нови, оригинални композиции, написани на български език, посветени на живота на групата в Ню Орлиънс: вездесъщата вода, интензивните и все пак магически бурни периоди на светлина и мрак, както и на това, че сърцето на човек е разкъсано между две места.

Join our mailing list to hear about upcoming tours and events!